Dutch Office Fund biedt kantoorruimte in hoogwaardige, duurzame kantoorgebouwen

ZOEK OP NAAM

ING REIM realiseert duurzaamheidsdoelstelling

Drie Nederlandse vastgoedfondsen op groen energielabel C
ING Real Estate Investment Management (ING REIM) heeft de drie Nederlandse vastgoedfondsen naar een gemiddeld groen energielabel C gebracht. Door op portfolio- en op gebouwniveau te investeren in energiebesparende maatregelen, heeft ING REIM Nederland haar duurzaamheidsambitie voor 2010 waar gemaakt. De verbeterslagen werden gerealiseerd bij het ING
Dutch Office Fund, het ING Dutch Residential Fund en het ING Dutch Retail Fund.

De duurzaamheidsdoelstelling werd vooral bereikt door te investeren in renovatie van bestaande gebouwen en het verder verbeteren van de exploitatie van gebouwen. Dit staat in het tweede duurzaamheidsrapport van ING REIM Nederland, dat tijdens de vastgoedbeurs Provada 2011 in Amsterdam wordt gepresenteerd. ING REIM publiceert dit rapport omdat duurzaamheid naast financieel rendement leidende principes zijn in haar strategie.

Hans Copier, country manager ING REIM Nederland, zegt hierover:
"Wij laten zien dat het goed mogelijk is om bestaande gebouwen te verduurzamen, met behoud van rendement voor beleggers. Onze fondsen hebben namelijk in 2010 opnieuw de ROZ/IPD benchmark verslagen. We hebben zelfs over een periode van 5 en 10 jaar een consistente outperformance laten zien. Institutionele beleggers in Nederland kunnen een goede bijdrage leveren aan het verduurzamen van bestaand vastgoed."

De drie beleggingsfondsen van ING REIM Nederland voeren al geruime tijd een gecoördineerd beleid om te komen tot verduurzaming van de portfolio. Op portfolio niveau worden verbeterslagen doorgevoerd zoals de inkoop van groene energie, actieve monitoring van het energieverbruik, duurzaamheidstrainingen voor medewerkers en het actief betrekken van huurders bij het thema duurzaamheid. Op gebouw niveau wordt geïnvesteerd in duurzame maatregelen zoals hoog frequente
verlichting met sensoren, het installeren van warmtekoude installaties en het upgraden van centrale installaties.

Wim Wensing, fund manager ING Dutch Residential Fund en coördinator duurzaamheid: "Een gemiddeld energielabel C is een goed resultaat van al onze inspanningen. Maar we blijven onze doelstellingen aanscherpen en we blijven ambitieus in onze bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse vastgoedvoorraad. Binnen 2 of 3 jaar willen we voor het kantorenfonds bijvoorbeeld een labelsprong maken naar gemiddeld B."

In 2010 kreeg ING REIM de Groene Baksteen uitgereikt voor de duurzaamste vastgoedbelegger van Nederland door Jones Lang Lasalle. Verder bleek uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar de duurzaamheidsprestaties van internationale vastgoedfondsen dat het ING Dutch Office Fund in de categorie niet-beursgenoteerde institutionele beleggers de eerste plaats bezette in Continentaal Europa.

Voor meer informatie:
ING Real Estate Investment Management, Anneke van der Galiën
T + 31 70 3419126, E anneke.van.der.galien@ingrealestate.com
www.ingreim.com

Over ING Real Estate Investment Management
ING REIM richt zich op het beheer van kwalitatief hoogwaardig vastgoed in alle belangrijke wereldwijde markten met een totaal beheerd vermogen van EUR 62,4 miljard. ING REIM is een van de grootste vastgoedvermogensbeheerders wereldwijd en bedient een breed klantenbestand vanuit vier continenten: Europa, Noord Amerika, Azië en Australië.

ING REIM is onderdeel van ING Groep, een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse origine. ING Groep levert diensten op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenvoorzieningen aan meer dan 85 miljoen particuliere, zakelijke en institutionele klanten in ruim 40 landen

Download het persbericht.

« TERUG NAAR HET OVERZICHT